Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki.

Wąkrota azjatycka ziele (INCI: Centella Asiatica)

Wąkrota azjatycka ziele 
Wybrane cechy fitochemiczne:
  • saponiny triterpenowe,
  • azjatykozydy,
  • olejek eteryczny,
  • monoterpeny,
  • seskwiterpeny,
  • garbniki,
  • flawonoidy (kwercytyna, kemferol),
  • fitosterole (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol),
  • związki kumarynowe,
  • aminokwasy (lizyna, alanina, fenyloalanina, seryna, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy),
  • żywice,
  • witaminy A, C, E, K,
  • magnez.
Działanie:
  • przeciwzapalne,
  • przeciwdziała uszkodzeniom tkanki skóry,
  • pozytywnie wpływa na metabolizm fibroblastów, pobudzając je do syntezy kolagenu i elastyny,
  • nawilżające,
  • powoduje wzrost gęstości i elastyczności skóry,
  • wygładza zmarszczki,
  • poprawia nawodnienia skóry,
  • działa antyseptycznie,
  • stymuluje krążenie,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • działa przeciwobrzękowo, dlatego jest stosowana w profilaktyce i leczeniu cellulitu,
  • powoduje zmniejszenie objętości komórek tłuszczowych (adipocytów), szczególnie w rejonie ud i pośladków,
  • działa antybakteryjne,
  • stymuluje wzrost włosów i paznokci.

Dokumentacja techniczna ekstraktu dostępna na życzenie